fbpx

Digitaalinen suorahaku rekrytoinnissa

Tänään, kurkistelemme kolmen kansainvälisen yrityksen rekrytointipalveluihin ja katsomme mitä voisimme yhdessä oppia heidän rekrytointikokeiluista?

Airbnb – Rekrytointikoordinaattori on ehdokkaan paras ystävä.

Yritys joka vuokraa lyhytaikaisia majoitusvaihtoehtoja. Matkustajat rakastavat ja vuokratilan naapurit vihaavat Airbnbtä mutta miten hakijat suhtautuvat vuokra-asuntojen mullistajaan?

Rekrytointikoordinaattorit vievät hakijoita läpi kahdesta kuuteen tunnin pituisia päiviä varmistaen, että hakijat saavat tarpeellisensa tiedon, tauot ja lounaan. Tilannehallinto ja johdonmukaisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia, jotta kaikki tapahtuu aikataulun mukaisesti.

Mieluummin kuin antaa haastateltavan hakijan odottaa omissa oloissaan haastattelua pelkkä kahvikupposen tai vesilasillinen seuranaan. Koordinaattorit käyttävät jokaiseen hakijaan noin 15 minuuttia small-talk keskusteluun. Mikä voi auttaa hakijaa saamaan viimeisetkin hermostuneisuuden tunteet katoamaan.

Keskusteluissa voi myös saada paremman kokonaisuuden hakijasta mikä ei ehkä ilmenisi virallisten työhaastattelutuokioissa. Yhä useampi yritys on mieluummin valmis palkkaamaan sen ”hyvän” tyypin, kuin kaikkitietävän riitelijän.

Osaat myös varmasti arvata, että tässä olemme samalla tuoneet esille työnantajamielikuvan mantran. Se tärkeä elementti digitaalisessa maailmassa.

Ehdokaskokemukset saavat enemmän tärkeyttä, koska heidän mielipiteensä sosiaalisen median kanavissa tulee luomaan sen aidon työnantajakuvan mitä rahalla ei saa ostettua. Aiheesta olemme myös viitanneet e-kirjassamme ja aiemmissa blogikirjoituksissamme.

Coca Cola – Työlään etsimisen jälkeen sisäinen koulutus.

Limujen jättiläinen Coca Cola josta et voi karata edes maailman reunukselta on 130-vuoden historiansa aikana valloittanut suuren osan maailmaa, ja ymmärtäväisesti tarvitsee useampia osastojohtajia.

Siksi ei varmasti tule yllätyksenä lukijoille saada tietoon, kuinka Kokis kerää CV-pankkiaan vierailemalla yliopistoissa, ja te joilla nelosen keskiarvo yliopistossa voitte ylpeästi todeta olevanne tarpeeksi hyviä Colalle.

Tänä vuonna olemme kirjoittaneet jo useamman blogikirjoituksen työnantajakuvista, työntekijälähettiläistä ja henkilöbrändeistä. Niin on pakko myöntää, että sain virneen naamalle, kun luin Coca Cola käyttävän media-osastoaan työpaikkailmoituksien julkaisemiseen!

Vanha kunnon Kokis on jo yhdistänyt markkinoinnin- ja rekrytoinninvoimia luodakseen tehokasta työnantajakuvaa mahdollisille hakijoille.

Hakijat testataan noin viidellä eri haastattelukierroksella yksinkertaisista ongelmaratkaisuista, vertailukelpoisuudesta, videohaastattelusta profiilitesteihin joissa mitataan tietoa, taitoa, kykyä ja muita mahdollisia ominaisuuksia. Kuulostaa aika hapokkaalta, jos minulta kysytään.

Coca Cola itsekin suosii enemmän sisäistä hakemusta, koska näkevät tämän perinteisen rekrytointiprosessin aikaa vievänä, kalliina ja hakijoiden informaatio ei ole täydellisen tarkkaa. Tämähän johtuu vaan siitä, ettei Coca Cola ole kuullut JobGon datatyökalusta joka pystyy keräämään hakijaprofiilia yhdistäen useampaa sosiaalisen median profiilia yhdeksi täydelliseksi pakkaukseksi.

Yrityksen HR-osastot seuraavat työntekijöittensä urapolun kehitystä, kannustaen työntekijöitänsä kiipeämään yrityksensä tikkaita ylöspäin. Cola on vakuuttavasti tuonut hyvin kilpailutehokkaan työkulttuurin, kuinkahan paljon rekrytoijat kilpailevat keskenään?

Kilpailutehokas yhteisöhän voi juuri myös tuoda hengellisen uupumisen, mutta juuri niille motivoituneille työntekijöille Coca Colan tyyliset yritykset antavat hyvän potkun takamukselle uramotivaation suhteen.

Twitter –  Sometilejä ja tapahtumanseurantaa

Booleanhaku digitaalinen suorahakuRekrytointiprosessit voivat olla ikuisia ja ihmisiä ei tule sivuillenne, mutta voisimmeko ottaa mallia Twitterin omasta rekrytoinnista ja soveltaa sitä? Muistakaa, että Twitteristä löytää n. 700 tuhatta suomalaista, joten rekrytoinnin viestittämisen keskittäminen pitäisi onnistua ongelmitta, ellei tietenkään ole rekrytoimista jotain äärimmäisen erikoista, esimerkiksi IT-alan propellihattupää. (Tietotekniikka asiantuntija)

Twitter käyttää useampaa häsää (hashtag) eli aiheentunnistinta rakentaakseen suuren ympäristön erilahjakkuuksiin omaavia työntekijöitä. Twitterin oma rekrytointitili @JointheFlock tukee Twitterin rekrytointiprosessia viestimällä omaa työnantajakuvaansa sekä jakamalla työntekijälähettiläiden twiittauksia. Olisiko sinunkin firmasi someprofiilien aika jakaa työntekijöittesi somekirjoituksia luodakseen aidontuntuisen työnantajakuvan?

Tässä myös muutama esimerkki miten Twitter on hyödyntänyt alustallaan käytettäviä häsiksiä viimeiset 10 vuotta.

#Birdwatch

Twiitit tuovat yhdestä kahteen minuutin pituisia työhaastattelu tai työkokemusvideoita Twitterin eri osastojen tiimeiltä.

#SheInspiresMe

8 maaliskuuta on jokavuotinen kansainvälinen naistenpäivä. Twitter tuo esille yrityksensä naistyöntekijät eri osastoista. Insinööritiimistä lakitiimiin, Johdonasemasta asiakaspalvelijan rooliin. Kannustaen naisia pistämään työhakemuksia Twitteriin. Onko sinulla mitään sosiaalisen median päivitystä valmiina naistenpäivää varten?

#ReachEveryPerson

on kannustettu häsäri missä yritetään tavoittaa niin monta ihmistä, kuin mahdollista. Valitettevasti miljoonien twiittajien selaamisessa menisi aivan liikaa aikaa, joten emme usko, että tämä on mitenkään hyödyllistä suomalaisille, mutta! Suomessa vastaava häsäri voisi olla #etsintöitä #työnhaku tai #rekryvideo. Näillä häsäreillä itsenäiset työtä etsivät henkilöt laittavat videoitaan tai cv:tään Twitterin nettiin, löytyisikö potentiaalinen ehdokas näiden häsäreiden kautta?

#LoveWhereYouWork

Hyvänmielen ja iloistenkuvien jakamista varten oleva ”rakasta missä työskentelet” häsis on tarkoitettu rennommille, mutta aidoille somepäivityksille yrityksesi meiningistä. Mahtava tapa työtekijälähettiläiden aloittamisessa somessa ja samalla yritykselle kehittää työnantajakuvaansa.

Twitter JointheFlock tilistä löytyy myös useampi eriversio maakohtaiseen hakuun, samalla myös on @TwitterU mikä on keskitetty vastavalmistuneille tai lähellä valmistuvuutta oleviin ammattikorkeakoulu sekä yliopisto opiskelijoita kohti.

Toivottavasti esimerkkimme hakijakokemuksista, urapolun mahdollisimmista ja sosiaalisen median näkyvyydestä on toiminut teille muusana ja käytte seuraavalla kahvitauolla mukavaa keskustelua kollegoiden kanssa. Miten voisitte kehittää toimintojanne rekrytoinnin digitaalisen murroksen partaalla!

Lähteet:

Kelsey Wolf. Airbnb Recruiting Blog.12 lokakuuta 2017. https://medium.com/@AirbnbCandidateJourney/at-airbnb-a-recruiting-coordinator-is-a-candidates-best-friend-6416dc9a11b4

Airbnb Recruiting Blog. 2 helmikuuta 2016 https://medium.com/@AirbnbCandidateJourney/when-the-journey-ends-589ed20e0daf

SlideShare. Selection by Coca Cola. https://www.slideshare.net/mtariqsoomro/recruitment-selection-by-coca-cola-co