Digitaalinen suorahakupalvelu yritysTekoälyä käytetään jo nyt tarkistamaan tiettyjä avainsanoja ansioluetteloista ja hakemuksista. Tämän viikkoisessa blogissamme käymme läpi neljän yrityksen tapaa soveltaa kehittyneempää tekoälyä rekrytointiprosesseihinsa.

  1. Unilever – Mobiilipelaaminen ja videohakemus

Axen ja Doven omistava Unilever on ollut hyvin tyytyväinen tulokseensa käyttää tekoälyä lähtötason työntekijöihin ja heidän lompakkonsa on vielä kiitollisempi, lisää luvuista kohta. Unilever aloitti yhteistyön digitaalisen HR-palveluntarjoajien, kuten Pymetrics ja HireVue, kanssa päivittääkseen rekrytointiprosessiaan. Rekrytointi on päivitetty neljään yksinkertaiseen vaiheeseen.

Työpaikkailmoitukset levitetään sosiaalisen median kanavissa, kuten Facebookissa tai yliopisto seurueiden suosimissa applikaatioissa, Suomessa tämä varmaan olisi Jodel. Linkkiä klikkaamalla hakija pääsee lataamaan LinkedIn-tilin. Tämän jälkeen hakijat pääsevät pelaamaan Pymetriksin mobiilipelejä, jotka ovat tarkasti suunniteltu testaamaan hakijan keskittymistä, muistia, riskinottamista ja empaattisuutta. Yksi esimerkki näistä monista mahdollisista peleistä on ilmapallon täyttäminen. Kolmen minuutin ajan pelissä pitää täyttää ilmapalloja ja samanaikaisesti kerätä rahaa kuvitteellisilta asiakkailta. Rahaa on kerättävä varoen, etteivät pallot poksahda kuin Hindeburgin zeppeliini. Miten Univerin tietää, haluaako palkata riskillisen, maltillisen tai vähän välistä pelaavan pelaajan? Vertailuarvot perusteltiin tietenkin eri osastojen työntekijöiltä, jotka pääsivät itsekin täyttelemään ilmapalloja. Näiden arvoesimerkkien perusteella hakijat koettiin joko sopivan yrityksen osastoille tai hakemus putosi kuin kaasuton ilmapallo. Kolmanteen vaiheeseen päässeet semifinalistit tekevät seuraavaksi videohaastattelun tekoälyohjelmalle.

JobGo auttaa rekrytoinnissa

Esimerkki epäonnistuneesta hakemuksesta?

Tekoäly tutkii haastateltavan kehonkieltä, äänentasoa, sanavalintoja ja näiden perusteella rakentaa hakijaportfolion, josta rekrytoinnin esimiehet seuraavaksi päättävät finalistit ja kutsuvat heidät toimistoon. Neljännes ja viimeinen vaihe on Päivä toimistossa- kiertue, jonka päätteeksi päätetään, ketkä saavat työpaikkatarjouksen ja mille osastolle.

Lopputulos tästä yhteistyöstä on johtanut kasvavaan määrään uusia hakijoita. Samalla on onnistuttu tuomaan esille monikulttuurisempaa osaamista, koska ensimmäiset vaiheet rekrytoinnissa olivat täysin ulkoistettu applikaation ja pelien muotoon, mikä varmasti laski kynnystä hakemaan suureen yritykseen. Samalla Unileverin rekrytointiprosessi laski 4 kuukaudesta 4 viikkoon, säästäen rekrytoijien työnaikaa keskittymällä semifinaalisten valitsemiseen. Toimistokiertueelle saatiin nopeammin isompi porukka kiinnostuneita hakijoita, jotka myös isommalla todennäköisyydellä ottivat työn vastaan.

2. Hilton Hotellit – Videohakemuksien automatisaatio

Hiltonilla on yli 5000 kiinteistöä 103 eri maassa. Nopea globaalinen kasvu ja Hilton-brändin laajentaminen vaati rekrytoinnin päivittämistä pysyäkseen kasvun perässä. Hilton palkkasi meille lukijoille tutun HireVuen hoitamaan rekrytointiprosessin uudistamista.

Rekrytointiyritykset haluttiin nopeuttaa, koska aiempi järjestelmä, jota Hilton käytti, vaati hakijoita vastaamaan tuhanteen monivalintakysymykseen tunnin sisällä. Tämä hakijoiden kynnyksen suorittaa hakemus surullisen alhaiseksi. Tämä kyselyprosessi korvattiin kokonaan videohakemuksilla ja juuri kuten Unileverin tapauksessa, tekoälyohjelma tulkitsi hakijoiden ruumiinkieltä, äänentasoa ja sanavalintoja.

Sama tarina kuten Unileverin tapauksessa. Hakijoilla oli alempi kynnys aloittaa hakemuksen täyttäminen ja varsinkin hakemuksen jälkeinen hakijakokemus nousi 8,5/10 luokille. Yksinkertaisen rekrytointiprosessi päivityksen myötä, nuoret kehuivat Hiltonia sosiaalisessa mediassa ystävälleen antaen yritykselle modernin ja nuoren työnantajakuvakuvan. Eikä kyseessä ollut minkäänlainen markkinointikampanja.

Pitkästä yli kuukauden pituisesta rekrytointiprosessista tuli Hiltoneille vain viikon pituinen prosessi antaen Hiltonin ryhmälle juuri sen skaalattavuuden, jonka he tarvitsivat nopeassa ja jatkuvassa rekrytointiprosessissaan. Rekrytoijat saivat rauhan keskittyä haastatteluihin ja parhaiden hakijoiden arvioimiseen.

3. Rocket Fuel – Piilaakson koodari-testi.

Kalifornian San Franciscossa on jatkuva taistelu parhaista koodaajista, parhaista hakkereista ja parhaista applikaatioista. Miten rekrytoija pystyisi parhaiten erottamaan parhaimmat insinöörit niin suuresta joukosta? HackerRackin ratkaisu on tietenkin pistää heidät koodaamaan!

Otetaan esimerkiksi Rocket Fuel, joka on big dataa ja tekoälyä hyödyntävä markkinoiden mittakaavoittaja. Varmistaen asiakkaillensa, että jokainen penni digitaaliseen markkinointiin kohti saa maksimoitua sijoitetun pääoman tuoton, he tarvitsivat suuren määrän insinöörejä, mutta manuaalinen rekrytointiprosessi vei liikaa aikaa ja avainsanoilla tehdyt hakemukset saattoivat karsia potentiaalisia itseoppineita koodareita, joilta puuttui akateeminen tausta. HackerRackin kirjastosta löytyy yli tuhat koodaushaastetta ja se mahdollistaa työnantajille myös muokkaamisen itselle sopivan version näistä tuhannesta vaihtoehdosta. Rackin haaste lähetetään rekrytointijärjestelmän kautta ja hakijat pääsevät koodauksen kimppuun ja tulokset tulevat heti näkyville.

Rocket Fuel saa vuodessa yli tuhat hakijaa ja heti noin neljäsosa näistä ei päässyt läpi HackerRackin asettamaa pääsykoetta. Fuel olisi muuten kutsunut nämä haastateltavaksi ja resursseja olisi mennyt hukkaan. Nyt he pystyivät keskittymään kärkilistan hakijoihin ja samalla myös kirjoittamaan nimiä mustaan listaansa, löytöessään koodareita, jotka olivat plagioineet koodinsa internetin syrjäisistä keskustelufoorumeista. Rahaa ja aikaa säästävä prosessi kaiken kaikkiaan!

HackerRank tarjoaa mainiosti erilaisia vaihtoehtoja hakijoille. Parhaat hakijat mitataan hakevien yrityksien parhailla koodareilla. Samalla on mahdollista tehdä puhelinhaastattelu hakijan koodatessa.

  1. Oraakkelin Opower ja naisten palkkaaminen tekniikanalalle.

Työnantajakuva auttaa rekrytoinnissaOpowerin rekrytointiprosessi oli hitaan manuaalinen, mikä ei tuottanut toivottuja tuloksia. Rekrytoijat olivat kiireisiä lähettämään sähköposteja, joihin ei edes vastattu. Rekrytoijia ei ollut tarpeeksi vastaamaan rekrytointiprojektien kiireellisyyteen ja yhtiö ei saanut toivomaansa monikulttuurisuutta hakijoiden taustojen suhteen. Opower halusi laajentaa yrityksensä kulttuurista taustaa kehittääkseen työantajakuvaansa ja työkulttuuria.

Emoyhtiö Oracle on tehnyt tutkimuksen, kuinka monikulttuurisuus parantaa yrityksien kanssakäymistä, päätöksen tekoa, uusien toimien kokeilua ja tiimihenkeä. Opower siirsi rekrytointiyrityksensä Entelon ”Monimuotoisuus ja osallisuuspyrkimys”-ohjelmaan. Algoritmi käy läpi täytetyt kriteerit ja etsii asetetuilla säännöillä tietyn sukupuolen, etnisen taustan tai jopa armeija taustan perusteella minuuttien sisällä. Lopputuloksena Opower oli erittäin tyytyväinen Entelion tuomaan rikkauteen. Sähköposteihin vastailtiin useammin, naisten palkkaaminen kasvoi ensimmäisen vuoden aikana lähes 10% ja etnisen taustan työntekijöiden palkkaaminen kasvoi kymmenkertaisesti. Nykyään Opower on asettanut tavoitteekseen joka kolmannen insinöörin ja esimiehen olevan nainen ja joka kymmenennen työntekijän olevan taustaltaan etninen.

Toivottavasti nämä neljä esimerkkiä herättivät kiinnostusta kohti digitaalista rekrytointia. Jokaisesta tarinasta opimme, ettei pelkästään rahaa ja aikaa säästetty. Tulokset olivat mitä parhaimpia ja tuotti muutakin hyvää yrityksille, kuten työnantajakuvan parantamista ja kiinnostusta mahdollisena työpaikkana useammalle työntekijälle.

Lähteet:

Richard Feloni.28 kesaukuuta 2017. Business Insider Nordic. Consumer-goods giant Unilever has been hiring employees using brain games and artificial intelligence — and it’s a huge success. http://nordic.businessinsider.com/unilever-artificial-intelligence-hiring-process-2017-6?r=US&IR=T

HireVue. Hilton Cuts Time to Hire Nearly 90% With HireVue Assessments. https://www.hirevue.com/hilton-cuts-time-to-hire-with-hirevue-pre-hire-assessments

HackerRank. Rocket Fuel Sources and Hires Engineers 88% More Efficiently. https://www.hackerrank.com/work/customers/rocketfuel

Entelo. Case Study: OPOWER an Oracle Company. https://www.entelo.com/wp-content/uploads/2017/09/Entelo_Opower_CS-8.15.16.pdf